Klassikko!
Haute Route - hiihtovaellus on ikivanha klassikko. Monen ”bucket listiltä” löytyvä reitti kulkee Chamonix:n ja Zermattin välillä, Alppien upeimpien maisemien keskeltä. Kyseisten kylien väliä on kuljettu jalkaisin ja hiihtäen yli sadan vuoden ajan.
Vaellus Chamonix:sta Zermattiin on pidempi, ja hieman vaativampi, kuin lyhyempi Verbier - Zermatt. Suosittelemme pidempää vaellusta henkilöille, joilla on entuudestaan enemmän kokemusta off-piste-hiihdosta ja vähintään perustaidot hiihtovaelluksista esimerkiksi Suomen-, Ruotsin- tai Norjan Lapista.
Verbier - Zermatt on lyhyempi ja helpompi vaihtoehto. Siinäkin on kaksi melko rankkaa päivää, kolmas ja neljäs vaelluspäivä. Mutta kokonaisuudessaan tämä lyhyt versio on kuitenkin paras vaihtoehto jos vaelluksen rankkuus yhtään mietityttää.
Varaamme vaellukselle 6-7 päivää (kts. Verbier – Zermatt vaelluksen ohjelma). Olemme valinneet nykyään suosituimman reitin, joka kulkee Verbierin kautta, tällöin periaatteessa samalle vaellukselle voi osallistua lähtijöitä Chamonixista sekä Verbieristä. Toinen vaihtoehto olisi ns. Classic reitti. Se on yksi alkuperäisistä reiteistä jota ensimmäiset Haute Routen suksilla kulkeneet käyttivät.
Reitti Verbierin kautta on olosuhteiden kannalta hieman helpompi, eikä siinä ole lumivyöryjen kannalta yhtä vaarallisia paikkoja kuin Classic-reitillä. Lopullisen päätöksen reittivalinnasta teemme alkutalvesta, kun näemme kuinka paljon kannatusta eri reittivaihtoehdot saavat.
Pette on asunut Haute Route-reitin varrella Verbierissä jo yli 20 vuotta. Hän tuntee alueen ja olosuhteet paremmin kuin omat taskunsa.
Pette on asunut Haute Route-reitin varrella Verbierissä jo yli 20 vuotta. Hän tuntee alueen ja olosuhteet paremmin kuin omat taskunsa.
HAUTE ROUTE CHAMONIX-ZERMATT
Torstai on matkapäivä Suomesta Chamonixiin.
Perjantaina on tarkoitus hiihdellä omatoimisesti Chamonixin hiihtoalueella.
Lauantai, ensimmäinen vaelluspäivä, on melko rankka ja siinä mennään sen verran korkealle että yksi akklimatisoitumis- ja lämmittelypäivä on paikallaan. Lauantaina hiihdämme Chamonixin hiihtoalueen ympäristön offareita. Tarkoituksena on ennen kaikkea tutustua toisiimme ja nautiskella päivä rinteiden ulkopuolella. Samalla toki varmistumme siitä, että kaikki reissuun lähdössä olevat pärjäävät erilaisissa lumiolosuhteissa ja tsekkaamme kaikki varusteet, jotta ne sitten kestävät koko vaelluksen läpi. Iltapäivällä laskemme alas Argentieren majalle, jossa yövymme.
Sunnuntaina lähdemme majalta aikaisin aamulla nousemaan kohti Chardonnay:n solaa. Ehdimme Trientin majalle alkuiltapäivästä. Päivä on suhteellisen rankka ja hyvin nousuvoittoinen. Nousua on yhteensä n. 1200 metriä ja laskua vain 400 - 500 metriä.
Maanantaina aikaisin aamulla, laskemme alas Champex:n kylään, josta jatkamme autolla kohti Verbieriä. Nousemme hisseillä ylös Mont Fortille (tai Col de la Chaux:iin) josta jatkamme matkaa kohti Praz Fleurin majaa. Täällä viimeistään tapaamme Verbieristä lähteneen ryhmän (jos heitä on) ja tämän jälkeen matkaamme yhtä matkaa Zermattiin asti.
Ohjelma jatkuu alla Verbier - Zermatt vaelluksen tiistai - päivän kohdalta.
HAUTE ROUTE VERBIER - ZERMATT
Lauantai on matkapäivä Suomesta Verbieriin.
Sunnuntaina lähdemme hiihtämään Verbierin hiihtoalueen ympäristön offareita. Tarkoituksena on ennen kaikkea tutustua toisiimme ja nautiskella päivä rinteiden ulkopuolella. Samalla toki varmistumme siitä, että kaikki reissuun lähdössä olevat pärjäävät erilaisissa lumiolosuhteissa ja tsekkaamme kaikki varusteet, jotta ne sitten kestävät koko vaelluksen läpi.
Maanantaina lähdemme itse vaellukselle. Ensimmäinen päivä on suhteellisen helppo eli nousua on n. 600 - 700 metriä ja laskua n. kilometri. Noin klo 14.00 - 15.00 saavumme Pra Fleurin vuoristomajalle.
Tiistaina lähdemme aikaisin (n. klo 07.00) liikkeelle kohti Cabane de Dixiä. Saavumme sinne puolen päivän jälkeen. Nousua tälle päivälle kertyy n. kilometri ja laskua vain 400 - 500 metriä. Tämä on kaikista vaelluspäivistä tylsin hiihdollisesti, mutta maisemat kyllä korvaavat hiihdon puutteen.
Keskiviikkona nousemme Cabane de Dixltä ylös Pigne d’Arolla -vuorelle, joka on koko vaelluksen korkein kohta eli vajaat 3800 metriä. Korkeuseroa nousulle on vajaa kilometri ja laskua kertyy melkein saman verran. Iltapäivällä saavumme Vignettes -nimiselle vuoristomajalle, joka on todella upealla paikalla. Maisemat hakevat vertaistaan. Pigne d’Arolla on suosittu helihiihtovuori, joten vaikka lasku onkin hieno niin valitettavasti harvoin pääsemme nauttimaan uusien jälkien tekemisestä, sillä helikopterit ehtivät huipulle ennen vaeltajia.
Torstai on kohtuullisen pitkä päivä, Vignettes -majalta Bertol -majalle, nousua n. 1100 metriä. Tämä vuoristomaja sijaitsee uskomattomalla paikalla kallioharjanteella n. 3300 metrin korkeudessa. Viimeiset 40 metriä majalle nousemme kallioon kiinnitettyjä tikkaita pitkin. Majalta avautuu upeat näkymät Matterhornille ja monille muille nelitonnisille.
Perjantaina meillä on nousua vain n. 300 metriä, jonka jälkeen pääsemme rauhassa nauttimaan pitkästä laskusta Zermattiin ja ehdimme alas kylään (ja takaisin Verbieriin tai Chamonixiin) hyvissä ajoin.
Lauantai on vaelluksen varapäivä jota saatetaan tarvita jos esim säiden takia joudumme pysähtymään päiväksi jossain vaiheessa vaelluksen aikana. Jos varapäivää ei tarvita tämä päivä on vapaapäivä jolloin voi hiihdellä Chamonixin tai Verbierin hiihtoalueella.
Sunnuntaina matkaamme takaisin Suomeen.
Kenttäkuljettukset Genevestä Chamonixiin (tai Verbieriin) ja takaisin hoidetaan nopeasti ja mukavasti pikkubusseilla.
Haute Route vaellus kestää 6 tai 7 päivää ja jotkut päivistä ovat varsin rankkoja. Mitään teräsmieskuntoa reissu ei vaadi mutta hyvä peruskunto ja kokemusta koko päivän kestävistä vaelluksista pitää olla. Ja laskutaidon pitää olla riittävä jotta selviää erilaista, usein vaikeistakin, lumiolosuhteista. Päivittäin vaelletaan n. 5-8 tuntia ja joinain päivinä noustaan n. 1300 - 1350 metriä korkeuseroa.
Lähetämme osallistujille yksityiskohtaisen varustelistan
Hotellit ennen ja jälkeen vaellusta ovat viihtyisiä 2-3 tähden hotelleja Chamonixissa tai Verbierissä. Vaelluksen aikana vuoristomajoissa nukutaan useimmiten monen hengen (10-15) makuusaleissa, joskus myös pienemmissä, 2-6 hengen huoneissa.